web analytics

Trolldeg recept – Torka trolldeg i ugn

Trolldeg recept

Ett recept på trolldeg som är enkelt och kostar inte många kronor att göra. Vi gjorde en trolldeg på receptet här under. Barnen lekte i en timme med degen första dagen och vi torkade ett par saker i ugnen. Vi stoppade sen degen som blev över i plastpåse och sparade i kylen till dagen efter. Trolldegen lektes med andra dagen också.

Recept på trolldeg

Här är ett klassiskt recept på trolldeg utan alun. Är ni fler som ska leka så gör dubbel sats eller mer.

  • 1 dl kallt vatten
  • 2 dl mjöl
  • 1 dl salt
  • 1 msk olja (valfritt)
  • Karamellfärg (valfritt)

Använd en bunke och blanda ihop ingredienserna till en smidig deg. Det är bara att blanda ihop och knåda. Sen är den klar. Ska du ha karamellfärg så får du räkna med att knåda degen lite extra så att färgen sprider ut sig i hela degen.

Använd förkläde om du är rädd om dina egna eller barnens kläder.

Torka trolldeg i ugn

Trolldeg torkar av sig själv om det ligger framme, men det går mycket snabbare att torka i ugn.

1 timme i ugnen på 100 grader räcker för att torka inte allt för stora saker av trolldeg. Tänk på att värmen och tiden kan skilja på olika ugnar. Testa kortare tid om du kör på varmluftsugn. Jag klämde i med alldeles för varmt på ugnen och då blev degen bränd. Så håll dig till max 100 grader och sätt på en timer.

Trolldeg torka i ugn

Det här fina lilla Pokémonhuset fick en extra bränd look när jag råkade vrida upp värmen i ugnen till 175 grader… OBS! Max 100 grader gäller på ugnen.

Lycka till och ha så roligt!
/PappaTipsar